"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Coöperatie AllemansGilde in Apeldoorn is geopend!

Coöperatie AllemansGilde in Apeldoorn is geopend!

Op 22 september vond de opening van sociale coöperatie AllemansGilde Apeldoorn plaats. Een coöperatie waarbinnen zeven talentvolle en enthousiaste deelnemers, onder de paraplu van de coöperatie, een eigen bedrijf starten. Deelnemers met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Ieder met een eigen talent. Zij nemen hun leven in eigen hand en blijven niet langer aan de kant staan.

Door Frieda Fennell – 2 oktober 2017

Brede samenwerking

De coöperatie is een initiatief van Jacqueline Pol en Natalie Spaans, beide sociaal ondernemer. Als opbouwmedewerker bij een woningcorporatie staat Natalie midden in de samenleving. Ze ziet dat mensen in een uitkeringssituatie de afstand naar de arbeidsmarkt niet weten te overbruggen. Toch ziet ze veel talent. Jacqueline vult vanuit haar commerciële achtergrond het duo aan met financiële en commerciële expertise. “Het is onze ambitie om de positie van mensen in kwetsbare omstandigheden in Apeldoorn te versterken”. Het heeft wel even tijd nodig voordat een bedrijf zichzelf kan bedruipen. De deelnemers ondernemen in eerste instantie met behoud van uitkering. Daarvoor is ook de gemeente Apeldoorn aan boord. Cordaid steunt de coöperatie met kennis, training, netwerken en een beperkte financiële bijdrage.

Van afstand naar stand-up

De coöperatie brengt mensen samen zodat ze elkaar kunnen helpen. Krachten bundelen; dat is de kracht van het gilde. “Helemaal in tijden van individualiteit”, vertelt Willem Jan van Wijk, Financieel Directeur van Cordaid. De deelnemers richten zich op de activiteiten waar zij goed in zijn. De coöperatie ondersteunt hen vervolgens in zaken als administratie, inkoop en huisvesting. “Het is reeds een beproefd concept. Vier coöperaties zijn inmiddels zelfvoorzienend geworden”, aldus van Wijk. Elkaar versterken, tegenslagen samen oplossen, dát doen waar je goed in bent. Van catering tot coaching en van massages tot fantasy kostuums. Zó staan de deelnemers op en overbruggen de afstand.

Ieder mens uniek

“Jij bent uniek! Ja, jij daar!”; de woorden van Marijke Pengel. Met een aanstekelijk enthousiasme overtuigt ze de hele zaal van haar talent. Als creatief coach haalt ze het beste in mensen naar boven. Nu krijgt ze zelf de kans om van haar talent haar beroep te maken. Daar is niet alleen Marijke bij gebaat, maar ook u en ik.

Als masseuse, lifestyle coach en voedingsadviseur krijgt ook Edinalva dos Santos de kans om haar talent te professionaliseren. Binnen de coöperatie start ze haar eigen praktijk. Het lukt haar echter niet meteen om de huur op te brengen. Daarom biedt StartUp, het pand waar de coöperatie gevestigd is, haar een uitweg. Als tegenprestatie zet Edinalva zich een aantal uren per week in voor StartUp. En zo helpen ze elkaar. Worden kansen gezien. Als je ze maar wílt zien.

Zelfvertrouwen is een sleutelwoord. Als iemand in jou gelooft, en jij gelooft in jezelf, dan gebeuren er mooie dingen! De deelnemers hebben een jaar de tijd om dat te bewijzen.

Bezoek de website van AllemansGilde: www.allemansgilde.nl/