"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Coöperatie Katapult en Co creëert een vliegende start

Coöperatie Katapult en Co creëert een vliegende start

Op 25 mei werd het nieuwe pand van sociale coöperatie Katapult en Co feestelijk geopend. De coöperatie heeft zijn intrek genomen in de oude gevangenis van Doetinchem, De Kruisberg. Een bijzondere plek met een rijke geschiedenis, die vandaag de dag bruist van het ondernemerschap van de leden.

Katapult en Co is een uitwerking van een eerder initiatief in Doetinchem. Het begon met het project “Eigen Kracht” bedoelt om vrouwen te empoweren en in beweging te krijgen. In het kader daarvan werden tafelgesprekken georganiseerd door “De tafel van 1” (Women Inc). Dit resulteerde uiteindelijk in de oprichting van coöperatie Hartenvrouwen. Na een jaar viel de coöperatie uiteen omdat de leden te verschillende opvattingen en ideeën hadden.  

Eén van de deelnemers liet het er echter niet bij zitten en wilde graag een doorstart maken. Via via kwam zij op het spoor van De Vrije Uitloop, een sociale coöperatie voor mensen in een uitkeringssituatie. De doorstart werd beklonken en sociale coöperatie Het Ronde Blok werd gestart. Na  veel strubbelingen en tegenslagen werd er een nieuwe naam gekozen: Katapult & Co. De coöperatie heeft nu vijf ondernemers, de Katapulters, en vier ondersteuners, de Co’s (boekhoudster en raad van advies).  

De coöperatie heeft echter wel een lange aanlooptijd gehad. Meer dan één jaar lang hebben de initiatiefnemers geprobeerd om draagvlak voor de coöperatie te krijgen binnen de verschillende betrokken gemeenten. Hoewel de samenwerking tussen Katapult en Co en het WSW bedrijf niet soepel verliep is er uiteindelijk schot in de zaak gekomen. “Mijn eerste coöperatiejaar is helemaal opgegaan aan het op poten zetten van de coöperatie. Nu we het formele deel achter de rug hebben kunnen we eindelijk met volle kracht vooruit” aldus Elma van Kruijssen één van de kartrekkers.  

Nu Katapult en Co is gevestigd in het nieuwe pand en de leden ruimte hebben om zich te ontplooien kan het echte ondernemen beginnen. De coöperatie heeft een diverse groep ondernemers, die zich bezig houden met kunst-en portretfotografie tot workshops creatief denken. Het atelier in de oude gevangenis is een geweldige plek om nu verder te bouwen aan de individuele bedrijven.