"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Maak kennis met Glenda

Maak kennis met Glenda

Inmiddels is ze een trotse zelfstandig ondernemer met haar eigen cateringbedrijf Toespijs.

In 2017 remigreerde Glenda van Duivenvoorde van Suriname naar Nederland. In Suriname liep ze het Zika-virus op waardoor haar dochter werd geboren met de ernstige hersenaandoening microcefalie. Omdat de medische zorg voor haar dochter in Suriname ontoereikend was, keerde ze terug naar Nederland. Noodgedwongen belandde ze hier in de bijstand.

Via de klantmanager van de gemeente werd ze in contact gebracht met Natalie Gallicola, projectleider van sociale coöperatie de Zoete Kruimels in Zoetermeer. Daar startte ze haar ondernemerstraject door te koken in de Wereldkeuken, de kantine van de sociale werkplaats. “7 juni was mijn eerste werkdag en ik vond het echt geweldig. Ik mocht zelf met een klein budget een menu samenstellen en er kwamen dan mensen eten. Die mensen gaven feedback dat ze het echt heel lekker vonden.”

Glenda vertelt enthousiast hoeveel baat ze heeft gehad bij het starten van een onderneming in een sociale coöperatie. “Dit project is ideaal voor mensen die willen ondernemen maar daar niet de middelen voor hebben. De trainingen in empowerment, marketing en financiën hebben me erg geholpen.” Een ander belangrijk aspect vindt ze het ‘samen doen’. Elke week komen de leden van de sociale coöperatie samen en is er mogelijkheid tot het uitwisselen van kennis en tips.

Verder legt Glenda uit dat betrokkenheid vanuit de gemeente belangrijk is en nodigt ze beleidsmedewerkers van harte uit om een kijkje te komen nemen bij een sociale coöperatie. “Zij moeten zelf zien wat wij nu eigenlijk doen. Zo dat ze een beeld krijgen van hoe we onze tijd indelen en met wat voor iets bijzonders wij bezig zijn.”

In april 2018 trad Glenda toe tot de sociale coöperatie en een half jaar later stroomde ze succesvol uit. In november 2018 schreef ze zich in bij de Kamer van Koophandel met haar eigen onderneming Toespijs, waar u heerlijke Afro-Caribische en Surinaamse catering en maaltijden kunt bestellen. Glenda is erg blij dat ze weer op eigen benen staat. Doordat ze nu zelfstandig ondernemer is, kan ze zelf haar tijd indelen waardoor ze haar werk kan combineren met de zorg voor haar dochter. 

Neem een kijkje op haar website www.toespijs.nl.