"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Ons eerste bezoek

Ons eerste bezoek

Fantastisch nieuws voor het coöperatief scharrelondernemen in Nederland: wij, Hans Udo en Erna Smeekens de initiatiefnemers en (mede)oprichters van De Vrije Uitloop in Breda, zijn definitief geselecteerd in het Groeiprogramma van het Oranjefonds, en kunnen met aanvullende steun van Stichting DOEN, onze grote droom: het opzetten van een landelijk netwerk voor en door scharrelondernemers en kartrekkers, gaan realiseren.

Samen met Jessica de Ruiter en Diet Grosheide van De Blauwe Paraplu, vormen wij voorlopig het kernteam van dit gebeuren en de eerste actie die we ondernemen is het bezoeken van alle ons bekende coöperaties die aangeven daar behoefte aan te hebben.

Afgelopen maandag waren we in dat kader bij de eerste coöperatie die op onze lijst stond: Copernikkel in Den Bosch.

Wat een prachtig initiatief! Wieke Wijnen vertelde over zoveel activiteiten in de wijk Boschveld dat het ons duizelde. Copernikkel is een coöperatie waarin niet individuele leden maar buurtinitiatieven als lid zijn aangesloten. Zo is er een wereldkeuken, de fietswerkplaats, de Boschveldtuin, de reparatiestraat, de NaaiMeetup, de klussendienst en nog veel meer. In sommige initiatieven wordt geld verdiend, andere draaien helemaal op basis van vrijwilligheid.

Als locatie wordt gebruik gemaakt van leegstaande panden in de wijk die om niet gebruikt mogen worden en is er een gezamenlijke tuin waarin groente en bloemen worden gekweekt.

Een student van Avans deed in 2016 onderzoek naar de impact van Copernikkel op de wijk en kon niet anders dan concluderen dat er zowel een enorme verbetering is van de leefbaarheid, de wijkeconomie vooruit is gegaan en de participatie aantoonbaar is verhoogd.

Heb je plannen voor een wijk-coöperatie? Wil je een prachtig voorbeeld zien: op http://www.copernikkel.nl vind je meer informatie. En woon in je in de wijk Boschveld? Dan mag je supertrots zijn op zo’n inspirerend voorbeeld van wat er kan in Nederland.

En dan natuurlijk even op de foto: V.l.n.r. Hans, Tanja en Jeanette (achter), Erna, Hutan en Wieke.

Dank mensen van Copernikkel voor jullie tijd.