"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Op weg naar sociale coöperatie Saens Tois

Op weg naar sociale coöperatie Saens Tois

In nauwe samenwerking tussen gemeente Zaanstad, Odibaan en Cordaid werd op 1 april 2018 coöperatie Saens Tois opgericht. De coöperatie geeft inwoners van de gemeente Zaanstad een nieuwe kans om hun talent te laten zien. Inwoners krijgen de mogelijkheid om hun plannen en ideeën tot uiting te brengen en zo een eigen bedrijf te starten.

De coöperatie is tot stand gekomen nadat Odibaan een idee had om mensen een nieuwe kans te bieden. Het plan was om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen met het opzetten van een eigen bedrijf. De gemeente was direct enthousiast en gaf groen licht voor de uitvoering toen Odibaan haar idee pitchte. Vervolgens ging de organisatie op zoek naar kandidaten uit de doelgroep geestelijke gezondheid en licht verstandelijk beperkten. Gedurende het traject werd echter duidelijk dat het niet mogelijk was om deze groep te helpen met het opzetten van een eigen bedrijf.

Later kreeg Odibaan te horen van de plannen van de gemeente om een sociale coöperatie op te richten voor mensen uit de bijstand. Hier krijgen mensen de mogelijkheid om onder de paraplu van de coöperatie een eigen bedrijf op te richten. Het grootste voordeel van de coöperatie is dat de leden met elkaar overleggen en elkaar ondersteunen. Dit idee bood perspectief voor de doelgroep waar Odibaan zich op richt.

Odibaan, Cordaid en de gemeente besloten daarop om de handen ineen te slaan. Het idee was om een mix te creëren tussen mensen uit de doelgroep van de participatiewet en het UWV.  De gemeente heeft bij de werving van nieuwe kandidaten, haar beste beentje voorgezet. Er werd op 19 oktober 2017 een informatie bijeenkomst georganiseerd voor mensen die graag lid zouden willen worden van de sociale coöperatie. Meer dan 40 potentiële ondernemers kwamen langs op dit evenement. Uit deze groep zijn vervolgens negen ondernemers geselecteerd die aan de slag kunnen met hun coöperatie.

De negen ondernemers werden in verschillende workshops klaargestoomd om een vliegende start te maken met hun onderneming. Na het doorlopen van de workshops werden de kennis en vaardigheden van de deelnemers op de proef gesteld. Op 28 maart gaven de ondernemers een pitch voor wethouder Jeroen Olthof van Werk & Inkomen van Zaanstad en andere belangstellenden. Hoewel de deelnemers het aanvankelijk een spannend moment vonden is dit uiteindelijk uitstekend gelukt. De persoonlijke verhalen werden met passie verteld en de aanwezigen waren zichtbaar onder de indruk. Een aantal genodigden uit het Zaanse bedrijfsleven en wijkteams bood hun expertise aan om samen te werken en de coöperatie te ondersteunen.

Enkele dagen later werd de sociale coöperatie formeel opgericht met de negen leden. Op dit moment is Saens Tois druk opzoek naar een locatie binnen Zaanstad, zodat alle ondernemers aan het werk kunnen. Ook zoekt de coöperatie nog een formeel bestuur. Hier gaat de komende periode aan gewerkt worden.