"Ondernemen in een coöperatie is een feestje!"

Workshop prijsbepaling in Breda

Workshop prijsbepaling in Breda

Het bedenken van een innovatief concept is leuk, maar daarvoor geld vragen is een tweede. Veel coöperatieleden worstelen dan ook met de vraag: hoeveel moet ik vragen voor mijn product? Afgelopen vrijdag was collega Marten Tjaart Raadsveld daarom in Breda om de workshop prijsbepaling te geven. Het werd een interactieve ochtend bij coöperatie De Vrije Uitloop nadat de basisprincipes waren uitgelegd gingen de coöperatieleden hard aan de slag. 


Op flipovers schreven de leden welke prijs op dit moment gevraagd werd voor de verschillende producten en waarom zij deze prijs hanteren. Marten Tjaart: 'het is belangrijk om de juiste prijs te vragen, maar hoe je dat doet? Daar zijn verschillende methodes voor.' Op de eerste plaats is het belangrijk om te kijken naar je kosten. Hoeveel tijd steek je in het maken van een product en hoeveel geld ben je kwijt voor de materialen. Daarnaast is het ook belangrijk om de prijs van de concurrenten in de gaten te houden. "Veel mensen hanteren een zogenaamde referentieprijs" licht Marten Tjaart toe: "Wanneer je een verkoopprijs hanteert die te veel afwijkt van deze referentieprijs, zullen de meeste klanten afhaken. Dit geldt ook voor te lage verkoopprijzen. Als je een prijs hanteert, die aanzienlijk lager is dan de concurrentie dan geef je onbewust het signaal af dat jouw product een lage kwaliteit heeft!" 

De coöperatieleden knikken instemmend. Vele van hen bekennen dat ze vaak te weinig geld voor hun producten vragen. "Als je een bijstandsuitkering hebt, dan is 100 euro al ontzettend veel geld, ik vind het daarom erg lastig om een hogere prijs te vragen."   

Na de persoonlijke feedback en tips, gingen de leden aan de slag met het uitwerken van een casus. Onder toeziend oog van Marten Tjaart wordt de prijs voor het organiseren van een kinderfeestje berekend. De casus lijkt simpel, maar iedereen komt met een ander antwoord. Marten Tjaart: "De centrale boodschap is dan ook: een ideale prijs bestaat niet. Het is maar net welke keuzes je maakt."  

Na deze discussie is het tijd om de workshop af te sluiten. De coöperatieleden stellen een plan van aanpak op en Marten Tjaart vertelt nog enkele praktische tips & trics. Al met al kan er worden teruggekeken op een geslaagde en leerzame ochtend.